Verschillende soorten vaccinaties

Er zijn verschillende vaccinaties voor kinderen die worden aangeboden door de overheid. Waarom zou je een kind laten vaccineren? En wat voor een vaccinaties zijn er? Lees meer over verschillende soorten inentingen in Nederland.

Leeftijd

De eerste vaccinatie dat wordt aangeboden door Rijksoverheid krijgen kinderen op een leeftijd van 3 maanden. Hierna volgen vaccinaties voor kinderen van 5 maanden, 11 maanden en 14 maanden. Vervolgens zal het kind ingeënt mogen worden op een leeftijd van 4 jaar, 9 jaar, 12/13 jaar en 14 jaar. Bepaalde ziektes zijn vooral op jonge leeftijd gevaarlijk, daarom krijgen de kinderen op deze leeftijden inentingen. Een baby van 3 maanden wordt beschermd tegen kinkhoest, polio, tetanus, difterie en pneumokokkenziekte. Ook een inenting hepatitis B zal op deze leeftijd worden gegeven, er wordt geprikt in het bovenbeen.

Soorten

Er zijn vele ziektes waar vaccinaties beschikbaar voor zijn, eerder zijn er al een aantal genoemd. Andere ziektes waar je naar loop van tijd voor wordt ingeënt zijn meningokokken, bof, mazelen, rode hond en bij vrouwen baarmoederhalskanker. Een aantal van deze prikken worden herhaald omdat de werking afneemt na een paar jaren. Je zult niet meer dan twee prikken per keer krijgen, in principe zou je immuunsysteem dit wel aankunnen maar voor kinderen is dit niet fijn. 

Doel van inentingen

Het doel van deze prikken is het beschermen van het kind tegen nare infectie ziekten. Zo zijn er ziektes die bloedvergiftiging, doofheid of hersenvliesontstekingen kunnen leiden. Deze vaccinaties zorgen ervoor dat niet alleen jij beschermd bent, maar ook een ander. Op deze manier komt de ziekte steeds minder voor en zal hij misschien uiteindelijk helemaal verdwijnen. Over de hele wereld worden kinderen gevaccineerd tegen allerlei ziektes, deze schema’s verschillen wel van elkaar. In grote lijnen zijn alle schema’s hetzelfde, maar er kunnen verschillen optreden naar aanleiding van de beschikbaarheid van middelen, het type gezondheidszorg, heersende ziekten en de vaccinatie geschiedenis. 

Conclusie

De overheid biedt allerlei vaccinaties aan die al op jonge leeftijd worden toegediend. Op deze manier ben je beschermd tegen allerlei besmettelijke bacteriën die kunnen leiden tot het ontstaan van levensgevaarlijke ziektes. Om dit te voorkomen kun je ervoor kiezen om je kind vanaf 3 maanden te laten vaccineren. De laatste vaccinatie zal plaatsvinden op 14-jarige leeftijd, dit is een inenting die je 5 jaar lang beschermd. Tot 20 jaar oud ben je het meest vatbaar voor ziektes en zul je dit ook makkelijker doorgeven. Hierna zul je misschien nog eens een vaccinatie moeten krijgen voor reizen, of op dit moment voor corona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *