Vaccinaties voor werk, reizen en als kind

Het is veel in het nieuws geweest dit jaar: vaccinaties. In dit geval ging dat voornamelijk over het coronavaccin. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer vaccins op de wereld, die al jarenlang worden ingezet om ziektes te bestrijden. En die kan je om verschillende redenen krijgen, bijvoorbeeld vanwege je beroep. Hier vind je een korte uitleg, maar voor meer informatie, bezoek dan: Vaccinatiewijzer.nl

Hoe werkt een vaccin

Om het even heel simpel uit te leggen: bij een vaccinatie wordt er in je bovenarm een heel klein beetje van een virus of bacterie via een naald ingebracht. Dit kleine beetje is niet meer schadelijk voor je gezondheid. Je immuunsysteem ziet dit virus of de bacterie en reageert daarop; je lichaam begint antistoffen aan te maken tegen het desbetreffende virus of de bacterie om het op te ruimen. Door dit te doen, heb je je lichaam getraind om het virus of de bacterie te herkennen. Mocht je dan in aanraking komen met de volledige, levende ziekte, dan is je immuunsysteem al voorbereid. Je immuunsysteem herkent immers dit virus of de bacterie al. Daarom word je niet meer ziek van deze ziekte. 

Aanleidingen

De meeste kinderen in Nederland worden voor hun 18e tegen een aantal ziektes gevaccineerd, twaalf infectieziektes om precies te zijn. Dit gaat om ziektes zoals tetanus, polio en kinkhoest. Deze ziektes komen nauwelijks meer voor in Nederland, omdat bijna iedereen ertegen beschermd is door de vaccinaties. Deze vaccins doen dus erg goed hun werk! Voor ziektes die in Nederland niet voorkomen, worden kinderen niet standaard gevaccineerd. Maar ga je op reis naar een gebied waar bepaalde gevaarlijke ziektes wel voorkomen, dan moet je daarvoor een extra vaccinatie halen. Dit geldt bijvoorbeeld voor buiktyfus. Dit komt voor in Marokko, Jemen, Haïti en sommige landen in Azië. Als je daarheen wil reizen, moet je je dus laten vaccineren. En zo zijn er nog meer ziektes op de wereld die rondgaan waartegen je jezelf echt wel wil beschermen. En als laatste zijn er ook nog beroepsgerelateerde vaccinaties. Bij sommige beroepen wordt men blootgesteld aan gevaarlijke situaties. Dit gaat bijvoorbeeld over beroepen in de zorg, voedsel- of afvalverwerking, openbare veiligheid en nog meer. Als je een verhoogd risico loopt om op de werkvloer een infectie op te lopen, dient je werkgever je een vaccin aan te bieden. 

Verplichting

Vaccins zijn niet verplicht, maar er wordt sterk aangeraden ze wel te nemen, om jezelf en iedereen om je heen te beschermen. Maar houd er rekening mee dat je dus de vrijheid hebt om te besluiten dat je geen vaccin neemt, en dat zo’n besluit ook gevolgen heeft. Vanwege de volksgezondheid kunnen kinderen die niet gevaccineerd zijn bij sommige kinderopvangen geweigerd worden, en bepaalde landen hebben ook een vaccinatieplicht. Dit is al heel lang zo; het coronavaccin is dan wel veel in het nieuws, maar er wordt eigenlijk niets nieuws mee ingevoerd. Onthoud dat ook. De publieke gezondheid hebben we deels te danken aan het vaccinatieprogramma dat we al jaren hebben. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *