Trouwen doe je samen en scheiden ook

Het is een feit dat een scheiding zeer ingrijpend kan zijn. Er komt veel tegelijkertijd op je af en de juridische gevolgen zijn vaak niet de minste. Tijdens een scheiding komen veel emoties los en kunnen er onenigheden ontstaan tussen de partners. De meest voorkomende vorm van onenigheid is de strijd over de verdeling van je huwelijksgoederen en/of het pensioen en de voogdij over de kinderen. Een scheidingsadvocaat kan je daarbij ondersteunen en adviseren.

Vragen als: Wat gebeurt er met mijn pensioen na scheiding? en: Moet ik een advocaat kinderalimentatie inschakelen? zullen moeilijk te beantwoorden zijn wanneer je in een emotionele roller coaster zit.

Trouwen doe je samen en scheiden ook. En daarom is het van belang om je relatie op een zo vreedzame en respectvolle manier te beëindigen zodat beide partners de kans hebben verder te gaan met hun leven.

Maar hoe doe je dat? Hoe beëindig je een relatie vreedzaam wanneer de emoties hoog zijn en de leegte groot is? De goede adviezen hieronder kunnen je een handje helpen.

1. Geef je partner, indien mogelijk, wat tijd alleen om over dingen na te denken voordat je over details praat.

Goede communicatie is de sleutel tot alles… vooral goede communicatie tussen partners. Maar als een van jullie niet klaar is om te praten over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren, is het het beste om ze wat ruimte en tijd te geven voordat ze bepaalde onderwerpen ter sprake brengen. Onthoud: dit alles is als een schok gekomen en het zal even duren voordat alles tot je doordringt, dus verwacht niet te snel te veel.

2. Wees niet bang om te vertrouwen op familie, vrienden of experts voor ondersteuning!

Je hoeft dit zeker niet in je eentje te ondergaan. Hulp vragen is altijd beter dan proberen met alles zelf te dealen en je daarna ellendig te voelen. En als je niemand in jouw omgeving hebt die je kan helpen, wend je dan tot een expert voor ondersteuning.

3. Wees bereid om afscheid te nemen… zelfs als zij niet bereid zijn hetzelfde te doen!

Dit is een van de moeilijkste dingen waar elk stel uiteindelijk doorheen moet; afscheid nemen. Of ze het nu willen of niet, een deel van verder gaan met jouw leven is loslaten en afscheid nemen van wat je eerder had. Dus als ze de tekenen aan de wand niet willen zien, houd dan jouw schouders recht en begin jouw nieuwe leven met een glimlach op je gezicht in plaats van vast te houden aan iets dat al lang voorbij is.

4. En vooral… wees op alles voorbereid!

Uiteindelijk kun je alleen op jezelf rekenen en op wat je zeker weet. Maar er is geen ontkomen aan dat er zoveel dingen kunnen gebeuren in een huwelijk: overlijden, ziekte en zelfs scheiding. En emoties zullen op dit moment hoog oplopen en moeilijk te beheersen zijn, dus laat al je plannen niet mislukken omdat iets gebeurt wat je niet verwachtte. Alleen jij kunt weten hoe je het beste kunt reageren in een bepaalde situatie, wees dus voorbereid op alles wat op uw pad komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *