Professionele hulp kan helpen bij het verwerken van traumatiserende gebeurtenissen

Wanneer iemand iets heel heftigs heeft meegemaakt kan dit jarenlang in zijn of haar hoofd rond spoken. Voor iedereen is het anders wat dit kan zijn. Van een bijna dood ervaring tot een overval of het overlijden van een vriend of familielid. Iedereen reageert anders op situaties en de één heeft er dan ook meer moeite mee om het te verwerken dan de ander. Deze heftige gebeurtenissen kunnen voor zeer heftige emoties zorgen. Hierdoor kan het voor je hersenen moeilijk zijn om de gebeurtenis (alleen) te verwerken. Dit noemen we ook wel PTSS, of post traumatisch stress syndroom. Professionele hulp kan dan wenselijk zijn om ervoor te zorgen dat je het beter én sneller verwerkt.

Maak kennis met EMDR therapie

Heb je wel eens gehoord van EMDR therapie? EMDR is een afkorting voor ‘Eye Movement Desensitization and Reprocessing’. Simpel gezegd; tijdens de EMDR therapie worden beiden hersenhelften gestimuleerd door middel van oogbewegingen of geluiden. Dit zorgt ervoor dat je hersenen actiever worden, waardoor je op den duur zult merken dat het trauma beter verwerkt kan worden. EMDR kan naast trauma’s ook ingezet worden voor het behandelen van fobieën en andere angsten, maar wordt voornamelijk gebruikt voor de verwerking van een heftig trauma in iemands leven.

Wanneer is EMDR therapie aan te raden?

EMDR therapie is niet specifiek geschikt voor een groep mensen met één specifiek trauma. EMDR is een therapie die kan helpen bij het verwerken van heel veel problemen. Denk dus niet alleen aan een trauma zoals een bijna dood ervaring, maar ook jarenlang gepest worden, misbruikt worden of leven in een huis met veel huiselijk geweld. Het kan in vele situaties gebruikt worden, maar het zou niet voor álles gebruikt moeten worden. Twijfel je of jouw trauma opgelost kan worden door EMDR therapie? Ga dan eens in gesprek met een psycholoog van bijvoorbeeld DOPPA zorg en laat je adviseren. Door jarenlange ervaring weten zij precies wanneer wat ingezet moet worden.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *