Hoe leer je iemand een goede dokter te worden

lesgeven aan studenten Geneeskunde

Alleen al om aangenomen te worden op de opleiding Geneeskunde, moet je over flink wat horden springen. Als vroeger student Geneeskunde en nu opleider in Geneeskunde, weet je daar alles van. Maar nu is het jouw taak om niet alle informatie op te nemen, maar te verspreiden. Hoe doe je dat nu zo goed mogelijk bij studenten Geneeskunde? Lees hieronder onze tips om iemand te leren een goede dokter te worden.

Maak gebruik van moderne hulpmiddelen

Technologie gaat snel, maar zeker als dokter is het belangrijk om leren om te gaan en gebruik te maken van wat de moderne technologie ons biedt. Een groot voordeel dat lerende studenten en lesgevende doktoren hebben van de moderne mogelijkheden zijn de simulatie poppen en modellen, zoals die van Skills Meducation. Dit is de beste manier om te leren omgaan met een patiënt voordat het tijd is om te leren van een echte patiënt. De moderne simulatie materialen bootsen echte situaties zeer goed na. En dat risicovrij. Maak dus gebruik van de moderne hulpmiddelen in lesgeven!

Leer de student samenwerken

De toekomstige dokters zullen moeten samenwerken met zusters, chirurgen en al het andere ziekenhuispersoneel. Een student Geneeskunde moet daarom goed leren samenwerken. Je wilt immers dat je student later ook in stressvolle situaties goed kan omgaan met anderen in het ziekenhuis. Geef je studenten daarom de opdracht om in groepen te werken aan een onderwerp of laat ze eens samenwerken met een andere begeleider. Leren samenwerken met verschillende typen mensen leer je ze het beste door ze het te laten doen.

Leer ze het belang van empathie

Het is voor een patiënt erg belangrijk dat de dokter snapt wat voor impact een ziekte heeft op het leven van een patiënt. Patiënten die zich gehoord voelen door hun arts zullen de adviezen van de dokter beter opvolgen dan patiënten die het gevoel hebben dat hun arts niet de volle aandacht voor ze heeft. Goed luisteren naar de patiënt en begrip tonen is iets wat dus erg belangrijk is voor de student om te leren. Sommige mensen zijn hier van nature al goed in, sommige minder. Let hier goed op bij je studenten – het kan grote invloed hebben op hun toekomstige patiënten.

Stop zelf ook nooit met leren

Om iemand te leren een zo goed mogelijke dokter te worden, moet je natuurlijk zelf ook een goede dokter zijn. Laat je bijscholen en blijf oefenen en leren om up-to-date te blijven met alle moderne (leer)technieken!