Geeft jouw kussen genoeg steun?

Je ploft er iedere avond met je hoofd op. Misschien heeft hij zelfs wel eens wat tranen opgevangen. Maar hoe goed steunt je hoofdkussen je nu écht?

Je ligt er meer dan twee hele dagen per week op

Laten we er even vanuit gaan dat je ongeveer 8 uur per nacht in je bed ligt. Dat betekent dat je per week 56 uur met je hoofd op je kussen doorbrengt. Veel hè? Want 56 uur, dat is ruimschoots meer dan twee hele dagen. 

Als je er zoveel tijd op doorbrengt, dan kan je van je hoofdkussen wel wat steun gebruiken. In de meest letterlijke zin van het woord: een goed hoofdkussen kan klachten als nekpijn en hoofdpijn tenslotte voor een groot deel voorkomen.

Helaas heeft niet iedereen in de gaten wat een belangrijke rol ons hoofdkussen speelt. Kussens worden te laat vervangen door nieuwe exemplaren, bijvoorbeeld. Bedenk je goed dat een kussen, als er meer dan twee hele dagen per week op gelegen wordt, na een paar jaar echt hun beste tijd wel gehad hebben. Niet alleen is het wel zo fris om dan eens op zoek te gaan naar een vervanger, het is vaak ook gewoon broodnodig. De rek is er dan wel een beetje uit voor het kussen, de vezels niet meer zo veerkrachtig als voorheen. De resulteert in een steeds mindere ondersteuning van je hoofd, en kan op den duur voor problemen zorgen.

Niet het juiste kussen

Naast kussens die veel te lang worden gebruikt voordat zij worden vervangen, zijn er ook heel veel mensen die simpelweg niet het juiste kussen gebruiken. Niet alle hoofdkussens zijn hetzelfde, en welke jij moet hebben is sterk afhankelijk van je lichaamsbouw en vooral je slaaphouding.

Slaap je bijvoorbeeld altijd op je buik? Dan heb je een kussen nodig dat zo plat mogelijk is. Anders lig je met je nek in een hele rare knik, en word je ’s morgens met hoofdpijn nodig. Slaap je op je zij, kies dan een speciaal zijslaapkussen. Dit vult de holte tussen je hoofd en je schouders goed op, zodat je in een rechte lijn ligt. Hoe hoog het kussen precies moet zijn, hangt af van je bouw: heb je hele brede schouders, heb je over het algemeen een hoger kussen nodig dan wanneer je tenger gebouwd bent. Ook mensen die op hun rug slapen hebben vaak baat bij een redelijk hoog kussen, omdat ook hier de holte onder de hals goed opgevuld moet worden om recht te kunnen blijven liggen.

Ben je zwanger en heb je veel last van je rug of bekken? Dan is een zwangerschapskussen een aanrader. Dit is niet zomaar een hoofdkussen, dit is een kussen dat je om je hele lijf heen kunt wikkelen. Zo ondersteun je jezelf precies op de plekken waar je het het hardst nodig hebt. Als je het lekker vindt liggen kun je er ook met je hoofd op liggen, maar natuurlijk kun je ook je normale hoofdkussen ernaast blijven gebruiken.