De gezondheidsrisico’s bij ventilatie

badkamer

Slechte ventilatie. Als huiseigenaar word je er regelmatig op gewezen. Door toevallige bezoekers. Door bouwmarkten. Door reclamespotjes op televisie. Terecht, want je kunt er goed ziek van worden. Een inadequate ventilatie is namelijk ontzettend slecht voor jouw welzijn. Maar wat zijn de gezondheidsrisico’s eigenlijk? In deze blog vertellen de specialisten van Spirototaal jou er meer over. Lees snel verder!

Schimmelvorming

Vandaag de dag is een goede badkamerventilator vrijwel onontbeerlijk. Waarom? Omdat de plek waar jij je dagelijks opfrist anders een broeinest aan schimmels wordt. Zonder gedegen ventilatie kan vocht immers zijn weg naar buiten niet meer vinden. Het condenseert tegen de muren, de plafonds en het meubilair. Het gevolg: hardnekkige schimmelplekken. Dit is niet alleen een grove aantasting van het badkamerinterieur, maar ook van jouw gezondheid. Schimmel kan namelijk leiden tot astmatische klachten en allergieën. Voorkomen is hierbij beter dan genezen.

CO-vergiftiging

Koolstofmonoxide is een stille sluipmoordenaar. Dat weet iedereen. Maar hoe past ventilatie in dit straatje? Eigenlijk is het heel simpel. Een CO-vergiftiging ontstaat wanneer een verwarmingsinstallatie zijn werk niet meer goed doet. Er lekt gas weg. Deze substantie hoopt zich vervolgens op in het huis, waarna de bewoners erin kunnen stikken. Een goed ventilatiesysteem neemt een groot deel van dat risico weg. De overtollige koolstofmonoxide wordt immers naar buiten afgevoerd. Wel zo veilig.

Samenvattend

Hierboven wordt weer eens goed duidelijk waarom een gedegen ventilatie van levensbelang is. Astma. Allergieën. Andere ademhalingsproblemen. Een goed ventilatiesysteem kan de groei van allerlei ongezonde schimmels zoveel mogelijk een halt toeroepen. Hetzelfde geldt voor het risico om door CO-vergiftiging uit het veld geslagen te worden. Door preventief een goed ventilatiesysteem in huis te hebben, worden de ongewenste gassen zoveel mogelijk afgevoerd.

Voorkom gezondheidsrisico’s

Schimmel en CO-vergiftiging. Deze gezondheidsrisico’s houd je natuurlijk het liefst buiten de deur. Dit doe je door jouw woning in de eerste plaats goed te ventileren. Voor de meeste huizen is ventilatiesysteem C een prima keuze. Wil je echter een stapje verder gaan? Dan behoort ventilatiesysteem D ook tot de mogelijkheden. Hiermee wordt zowel de aan- als afvoer van lucht mechanisch geregeld. Wel zo makkelijk.