De 5 meest voorkomende soa’s in Nederland

soa

Op de middelbare school staat het onderwerp ieder jaar weer op de planning: seksueel overdraagbare aandoeningen – ook wel: soa’s. Toch komen ze nog veel in Nederland voor. Om te achterhalen of jij er een hebt opgelopen, kun je vaak een test bij jezelf laten afnemen. Maar eerst moet je de symptomen kunnen herkennen. De specialisten van How Are You Diagnostics vertellen je daarom meer over de soa’s die veel in Nederland voorkomen.

1. Chlamydia

Als het gaat om soa’s staat Chlamydia in Nederland stipt op nummer 1. Dit is een bacterie die zich graag schuilhoudt in de slijmvliezen van geslachtsdelen. Hierdoor kan er een ontsteking ontstaan in de baarmoedermond, de plasbuis en/of de anus. In de meeste gevallen treden er geen klachten op. Chlamydia kan voor extra afscheiding zorgen, waarbij plassen pijnlijk of branderig kan aanvoelen. Bij een infectie bij de anus kan er jeuk of pijn ontstaan.

2. Genitale wratten

Genitale wratten zijn kleine knobbeltjes, die op de geslachtsdelen zichtbaar kunnen zijn. Ze zijn in het begin vaak klein van formaat, maar worden mettertijd groter en breiden zich snel uit. Ook bij het gebruik van een condoom kan er een besmetting plaatsvinden. In sommige gevallen ook door vieze washandjes of handdoeken te gebruiken. Genitale wratten kunnen zorgen voor jeuk en pijn tijdens het vrijen.

3. Gonorroe

Gonorroe wordt in de volksmond ook wel een ‘druiper’ genoemd. Deze soa nestelt zich vaak in slijmvliezen van bijvoorbeeld: de vagina, penis, anus, keel en ogen. Meisjes hebben vaak geen last van een infectie. Vaak is er meer afscheiding, die onaangenaam kan ruiken en een andere kleur kan hebben. Ook het plassen kan pijn doen. Jongens krijgen sneller last van afscheiding in de plasbuis, welke een branderig gevoel teweeg brengt.

4. Hepatitis B

Hepatitis B is een gevaarlijke soa. Dit virus zorgt namelijk voor een ontsteking van de lever. Dit uit zich vaak in vermoeidheid, koorts, misselijkheid, buikklachten en soms een gele verkleuring van de huid en/of ogen. Gelukkig kun je je vandaag de dag tegen deze ziekte inenten, waardoor de gevolgen kunnen worden ingeperkt.

5. Genitale herpes

Iedereen heeft wel eens last gehad van een koortslip. Wanneer deze ziekte terechtkomt bij geslachtsdelen wordt er gesproken van genitale herpes. De aandoening begint met het ontstaan van een klein blaasje. Nadat deze is opgedroogd, verdwijnt het weer. Wanneer de weerstand echter laag is, kan het virus de kop weer opsteken.