Besmetting door coronavirus voorkomen? 3 tips!

Klaverdrie

Het inmiddels bekende coronavirus Covid-19 (officieel nu SARS2 geheten) grijpt meer en meer om zich heen. Nu het virus ook Nederland heeft bereikt is het alarmfase 1. Want waar het eerst leek te gaan om een virus dat vergelijkbaar leek te zijn met een griepje, blijkt er toch wel degelijk meer aan de hand. Veel bedrijven hebben hun werknemers naar huis gestuurd, winkels zijn gesloten, de OV-tijden zijn aangepast en de eerste tientallen dodelijke slachtoffers zijn gevallen.

Met name ouderen en zij die al ziek, zwak en misselijk zijn, zijn extra vatbaar voor de gevolgen van dit nieuwe coronavirus. Zaak dus om een verdere verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar wat kunnen we hier zelf aan doen? In dit artikel geven we je drie praktische tips.

Koop voldoende handzeep in

Dat handen schudden niet verstandig meer is, dat weten we inmiddels. Maar het coronavirus blijkt ook gemakkelijk een dag te kunnen overleven op deurklinken, handvatten en andere materialen. Daarom is het belangrijk om regelmatig onze handen te wassen. Maar in de winkels raakt de handzeep door het gehamster snel uitverkocht. Gelukkig zijn er nog de groothandels in schoonmaakmiddelen, zoals Klaverdrie, waar nog wel gewoon goede, antibacteriële handzeep te verkrijgen is.

Ga niet bij opa en oma op visite

Veel van ons vinden het zielig dat onze oudere medemens in deze periode eenzaam en alleen thuis zit. En natuurlijk, het is ook gewoon sneu. We kunnen ze echter op dit moment geen betere dienst bewijzen dan vooral níet bij ze langs te gaan. Want zelfs wanneer jij je nog kiplekker voelt kun je ongemerkt al drager zijn van het coronavirus. En waar het voor jou misschien niet zo gevaarlijk is, is dat het voor de ouderen onder ons wel. Pas dus op met bezoekjes aan opa’s en oma’s en stel ze voorlopig liever even uit.

Nies en hoes niet in het wilde weg

Dus, we willen onze handen schoon houden. Hoesten en niezen in de handpalm wordt dan ook niet aangeraden. De elleboog is nu het veiligere alternatief. Alleen: als je moet niezen, dan zit je niet te wachten op een elleboog (en dus trui) vol snot. Sommigen draaien zich daarom maar gewoon om, zodat ze niemand in het gezicht niezen en laten de niesaanval de vrije loopt. Gebleken is echter dat de virusdeeltjes wel drie uur lang in de open lucht kunnen blijven hangen. Dit is dus ook zeker iets wat je niet moet doen! Gebruik het liefst een papieren zakdoekje en gooi het meteen daarna weg.

Dat waren ze dan: dé drie anti-coronatips. Pas ze toe en draag bij aan de bestrijding van dit vervelende virus. En zie je dat anderen de voorschriften aan hun laars lappen? Spreek ze hier dan op aan. Voor je eigen gezondheid en die van anderen.