Blogbericht

 • Vermijdingsgedrag

  3 oktober 2015
  door

  Mensen met een depressie zijn vaak gemotiveerd iets niet te doen. Door iets niet te doen proberen ze iets te vermijden. Dat vermijden heeft een functie. Ik zal dit toelichten aan de hand van twee kernsymptomen van depressie.

  Mensen met een depressie hebben een overwegend negatief zelfbeeld. Ze voelen zich minderwaardig. Dat ontstaat door dit denkpatroon: als iets dat zij doen niet het gewenste resultaat oplevert (in de omgang met anderen, in de opvoeding van de kinderen, een studietaak…) schrijven zij de oorzaak daarvan uitsluitend aan zichzelf toe. Andere factoren die invloed hebben op het resultaat laten ze buiten beschouwing, zoals; tijd, plaats, het soort taak, andere personen, toeval of pech. Als iets niet goed gaat is dat hun schuld, omdat zij het fout doen. Denken ze. En elke keer dat iets niet lukt, raken ze daar meer van overtuigd; ‘’Zie je wel, ik kan het niet!’’

  Uiteindelijk beslissen ze steeds vaker iets niet te doen, of ergens niet heen te gaan. Waarom? Om situaties te vermijden waarin ze wederom met hun ‘tekortkomingen’ geconfronteerd kunnen worden. De functie van het vermijden? Zelfbehoud. Een overlevingsstrategie. Redden wat er nog te redden valt van het zelfbeeld. Om te voorkomen dat ze zichzelf echt nérgens meer de moeite waard voor vinden.

  Daarbij zijn veel mensen met een depressie chronisch moe. Omdat ‘depressieve hersenen’ minder efficiënt werken dan niet-depressieve hersenen. Het denken verloopt via omwegen, zeg maar. Dat kost erg veel inspanning en slurpt energie. De energie die overblijft hebben ze hard nodig om zichzelf in de basale behoeftes te voorzien. Zoals opstaan, eten, studeren, werken, boodschappen doen… Ze móeten activiteiten vermijden die het beetje energie dát ze hebben opslokken. Dus, de functie van het vermijden? De energie behouden om zichzelf, letterlijk, staande te houden.

  Pfoe…zware kost, hè? Ja, hier moeten we even doorheen. In mijn volgende blog beschrijf ik het gevolg van het vermijden: de negatieve spiraal. Gelukkig bevat deze de triggers voor het in gang zetten van de positieve spiraal ☺!

  Linda.

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten