Blogbericht

 • Van prestatiedruk tot overspannenheid/burn-out!!

  10 oktober 2016
  door

  Eerder had ik jullie al een beetje verteld over prestatiedruk in de blog “steeds meer jongeren raken depressief tijdens de mooiste tijd van hun leven”.
  Hier wil ik graag nog even verder op in gaan. Ook onze social media, zorgt ervoor dat alle jeugd voortdurend op de hoogte wil zijn en mee wil doen aan de laatste trends, denk aan Whatsapp, Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en Youtube (vloggen) etc. Het zijn nogal wat dingen.
  Als je ergens niet bij hoort, of je hebt geen Facebook, dan hoor je er al gauw niet bij of wordt je gepest. Dit is natuurlijk te gek voor woorden. Terwijl al deze nieuwe technische ontwikkelingen ervoor zorgen dat je op de hoogte bent, kan het je ook gek maken. Hoe meer je jezelf een druk oplegt en overal alles wilt volgen, dan kan dat uiteindelijk lijden tot overspannenheid.
  Ook komt het steeds vaker voor dat je op middelbare leeftijd al thuis zit met een burn-out, door alle hoge verwachtingen en prestatiedruk van je ouders.
  Ja niks komt zomaar aanwaaien. Dat was vroeger niet, maar tegenwoordig ook niet. Alleen zijn er nu veel meer hogere verwachtingen. Denk aan competenties, verslagen, stages etc.

  Ook hierin spelen ouders natuurlijk weer een rol, want als het op school niet goed gaat, gaan je ouders zeggen, geef je telefoon maar even hier of de pc gaat uit, of je mag niet uitgaan. Waardoor je dus weer meer prestatiedruk krijgt. Wanneer je zo’n druk ervaart dat je het niet meer kan hendelen en alles er onder lijdt, volledig op te zijn, dan ben je waarschijnlijk overspannen geraakt.
  Denk aan veel piekeren, slecht slapen en oververmoeid zijn. Duurt dit langer dan 6 maanden, dan heb je kans dat je een burn-out oploopt!! Probeer dit sowieso te voorkomen.
  Tip aan de ouders; let op de signalen van je kind of dit juist toeneemt of afneemt.

  Natuurlijk mag je wel mee doen met alle social media, dit is juist ook leuk! Alleen het moet niet je leven gaan beheersen, want dan ben je verkeerd bezig.
  Ik merk zelf ook wel eens dat ik gek word van mijn telefoon en van alles wat ik graag wil volgen. Ik herken hier zeker veel van. Ik denk dat het belangrijk is dat je een schema maakt, wat moet gedaan worden en wat is belangrijk, bijv. schoolopdrachten, sport enz. Daarnaast kan je kijken heb je tijd over voor andere dingen.
  Ontspanning is heel belangrijk, dit is voor mij heel lastig, maar hiervoor ben ik nu bij de psycholoog om dit uit te zoeken waarom ik moeite heb met ontspannen.
  Veel wandelen helpt wel aardig voor mij, had ik al eerder eens gezegd… maar blijf het zeggen. Zoek voor jou een echte ontspanning.
  Als je vrij bent, zet je telefoon voor de grap eens een dag uit en kijk hoe je je voelt. Kan je dit? Lukt het jou om een dag zonder te kunnen? Ik ga het deze week een keertje proberen en laat jullie volgende week weten hoe het was en of het mij gelukt is!!

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten