Blogbericht

 • Online forums voor mensen met depressie

  20 juni 2016
  door

  Niet iedereen heeft vrienden of familieleden waarmee ze over hun psychische problemen kunnen praten. Sommigen hebben bijvoorbeeld mensen om zich heen bij wie het ‘not done’ is om over gevoelens te praten. Of misschien willen ze het wel, maar weten ze niet hoe. Een herkenbare situatie voor je? Dan is het extra lastig voor jou om je depressie of depressieve gevoelens te uiten.

  Toch kan het kenbaar maken van je problemen zomaar heel positief uitpakken. Misschien blijkt iemand waarvan je het niet verwacht je verassend veel begrip en steun te kunnen bieden. En ja, je kunt ook op onbegrip stuiten, of ben je daar heel bang voor. Heb jij geen mensen in je omgeving met wie je jouw problemen kunt, durft of wilt delen? Ga dan op zoek naar mensen met wie je dat wél kunt. Blijf er niet alleen mee zitten!

  Misschien biedt deelname aan een lotgenotengroep (zie www.depressievereniging.nl) wel uitkomst voor je. In mijn blog Lotgenotencontact heb ik hier al over verteld. Je ontmoet de andere deelnemers eens per maand en zij maken verder geen deel uit van je dagelijks leven. Je hoeft tussen de bijeenkomsten in geen rekening met hen en jullie band te houden. Misschien maakt dat het makkelijker voor jou om open over je ervaringen te zijn?

  Wanneer je helemaal anoniem over je depressie of depressieve klachten wilt praten, dan kun je ook eens een forum uit proberen. Op internet zijn er diverse te vinden waar je geheel anoniem verhalen van anderen kunt lezen, je eigen verhaal kunt plaatsen en deel kunt nemen aan gesprekken. Kijk bijvoorbeeld maar eens op www.depressiesteunpunt.com, www.lotgenotenforum.nl of www.depressie-forum.nl/.

  Forums verschillen nogal van elkaar. Qua vormgeving en overzichtelijkheid, maar ook in de ‘toon’ die wordt gevoerd. Op het ene forum lees je bijvoorbeeld meer zware verhalen van mensen in een min of meer wanhopige toestand dan op een andere, waar meer over herstel wordt gesproken, mensen elkaar aanmoedigen en tips uitwisselen. Als je aan een forum wilt gaan deelnemen is het even zoeken naar het forum waar jij je het prettigst voelt. Waar voor jou nuttige verhalen op staan en waar je mensen vindt waarmee je waardevolle gesprekken kunt voeren.

  Persoonlijk zie ik wel wat mogelijke ‘gevaren’ in het deelnemen aan een forum. Een voorbeeld: ik zou er, mezelf kennende, úren op rond kunnen dwalen en ‘opgeslokt’ worden door de vele verhalen en discussies die er te vinden zijn. Misschien zou al die informatie me in verwarring brengen, in plaats van dat ik er iets aan heb. Ik denk dat het daarom handig is om, zoals eigenlijk met alle (social) media, grenzen te stellen aan de tijd die je op een forum doorbrengt. En stel jezelf regelmatig de vraag of de dingen die je leest en de gesprekken waar je aan deelneemt je een beter gevoel geven of niet. Als het je een stukje opluchting, herkenning of een prettig contact oplevert, fijn! Zo niet, dan is het misschien niet het juiste forum voor je en kun je beter verder zoeken.

  Succes!

  Linda.

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten