Blogbericht

 • Nieuwe mogelijkheden

  11 mei 2016
  door

  Een depressie is een blokkade die je belemmerd om je leven naar tevredenheid vorm te geven, om van dingen te kunnen genieten en met zelfvertrouwen deel te nemen aan ‘de maatschappij’. Het is niet makkelijk om uit die, vaak eenzame, put te komen. Maar het kán! Vele lotgenoten zijn er, met hulp (!), bovenop gekomen. Mensen die wanhopig waren en nu hun leven op de rit hebben. Zoals ik.

  Laat me je vertellen over een aantal dingen die ik jarenlang zonder succes najaagde, en die ik nu alsnog aan het ‘waarmaken’ ben. Onverwacht. Immers, veel ambities had ik juist losgelaten… Ik was gestopt met van alles proberen te veranderen en bereiken. Om tot rust te komen en met mijn depressie en faalangst te leren omgaan. Ruim een jaar lang was mijn belangrijkste bezigheid het bewust zijn van mijn mentale en fysieke gesteldheid, het nemen van rust, en het ondernemen van eenvoudige activiteiten. En langzaamaan bouwde ik energie en zelfvertrouwen op. En spontaan ontstonden er nieuwe mogelijkheden.

  Ik zat destijds in de eindfase van de studie Toegepaste psychologie. “Wat ga ik daar straks nou mee doen?” vroeg ik me af. Lastig. De arbeidsmarkt is ongunstig en de meeste afstudeerders zijn een stuk jonger dan ik. Daarbij bestaat mijn CV voornamelijk uit hele grote gaten en het idee om aan de eisen van een werkgever te moeten voldoen benauwde me. Gelukkig had ik inmiddels geleerd me niet op de moeilijkheden te richten, maar op de mogelijkheden.

  Ik wilde altijd al voor mezelf werken. Ik besefte dat ik me ergens in zou moeten specialiseren en daar een dienst voor moest verzinnen, die ik zelfstandig zou kunnen aanbieden. Pffff…óók lastig. Maar op een dag ‘viel het kwartje’. Ik héb al een specialisme. Depressie en angst natuurlijk! Daar kan ik voorlichting en advies over geven. Zelfstandig, als toegepast psycholoog én ervaringsdeskundige. En zo is mijn bedrijf Scenza, preventie van depressie en angst (www.scenza.net) ontstaan. In mijn eigen tempo heb ik diensten en de website ontwikkeld. Rustig aan, wanneer ik er de energie voor had. Ik ben nu met de PR gestart…leuk en spannend!

  Dan mijn ‘kunst-kant’. Schrijven, mode-ontwerpen, tekenen…daar wilde ik vroeger mijn werk van maken. Maar ik vond mezelf niet goed genoeg (natúúrlijk). Een carriere in de kunst had ik allang in de ijskast gezet. Maar nu had ik onlangs behoefte aan een hobby. Het werken aan Scenza ging wel gepaard met spanning en ik wilde ernaast iets doen dat me weinig moeite kostte, gewoon voor de lol. Weet je wat ik nu weleens ’s avonds op de bank voor de TV doe? Illustraties maken voor een kinderverhaaltje dat ik ooit geschreven heb. Ik kan helemaal niet zo goed tekenen, maar ik schets gewoon veel en het begint al heel leuk te worden. Ook heel langzaamaan, stapje voor stapje, als ik er zin in heb.

  En natuurlijk dit blog. Ik schrijf en publiceer. Ik heb nooit kunnen voorspellen dat depressie het onderwerp van mijn schrijverschap zou zijn…maar ik ben wél auteur geworden.

  Last van spanningsklachten zal ik wel altijd houden, maar ik weet nu mijn leven naar tevredenheid in te vullen.

  Linda.

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten