Blogbericht

 • Mijn nieuwste succeservaring

  11 maart 2016
  door

  Deze week een extra blogbericht, want ik wil graag mijn nieuwste succeservaring met je delen.

  Gisteren hield de Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologie het jaarlijkse congres voor haar leden. Vorig jaar bezocht ik het congres voor het eerst en zag een aantal collega’s een pitch geven op ‘het grote podium’. In een pitch presenteer je in enkele minuten jezelf en je project, idee of bedrijf.

  Ik had meteen het verlangen daar de volgende keer ook te staan. Ik dacht…dat zou toch een geweldige kans zijn om te kijken hoe het met mijn zelfvertrouwen staat?! Zou ik dat volgend jaar écht durven? Zou ik tegen die tijd vinden dat ik écht iets te vertellen had en zonder (of met??) stotteren of een black-out voor een ruim 100 koppig publiek kunnen praten?

  Ik heb mijn kans gegrepen. Dit jaar was het onderwerp van het congres ‘Volop Talent’ en de vereniging zocht leden die een Pecha Kucha (een presentatie van 12 dia’s van 20 seconden) wilde houden over een talent waarover zij beschikken, en hoe zij dat in hun werk als toegepast psycholoog inzetten. Ja, dat onderwerp was voor mij! Talent betekent immers niets anders dan aanleg en ik heb een enorme aanleg voor het ontwikkelen van depressie en angststoornissen ;-). En aangezien ik er ruim 20 jaar aan geleden heb ben ik er nog zeer geoefend in ook. Met deze zinnen opende ik mijn Pecha Kucha en had met deze openheid en humoristische kwinkslag direct de aandacht en sympathie van mijn publiek gewonnen.

  Ik vertelde hoe mijn persoonlijke ervaring zorgde voor een enorme motivatie om bij anderen de zware ziektelast te voorkomen. En dat ik dat ga doen met mijn kersverse bedrijf ‘Scenza, preventie van depressie en angst’ (www.scenza.net).

  Het op ‘het grote podium’ staan heb ik in een roes beleefd. Naar mijn gevoel stond ik, ondanks het vele repeteren, enorm te stuntelen en een onsamenhangend verhaal te houden. Maar het publiek heeft dat helemaal niet zo ervaren. Ze vonden mijn presentatie goed, persoonlijk, geloofwaardig, leuk en inspirerend. Wat een succeservaring!

  Toen ik twee jaar geleden aan mijn therapie begon had ik absoluut niet kunnen voorspellen dat ik van hetgene waardoor ik zo diep ongelukkig was geworden en nooit een baan kon behouden…mijn werk zou maken. Ik had ook helemaal niet de ambitie om een eigen zaak te beginnen of op een podium te staan. Ik wilde ‘gewoon iets gelukkiger’ worden en een leuk baantje vinden. Nou, dat is gelukt.

  En daarvoor heb ik heel veel hele kleine stapjes gezet. En dat blijf ik doen. Ik wil van Scenza een succes maken…maar blijf erop letten dat ik niet teveel ineens wil en doe. Ik houd mijn psychische gezondheid goed in de gaten en pas daarvoor nog steeds allerlei zelf-observatie, -evaluatie en ontspanningsoefeningen toe. Aanstaande maandag deel ik er weer één met jullie.

  Linda.

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten