Blogbericht

 • Lotgenotencontact bij depressie

  30 mei 2016
  door

  Binnenkort begin ik bij de Depressie Vereniging als gespreksbegeleider van een lotgenotengroep in Nijmegen. De Depressie Vereniging is een patiëntenvereniging door en voor mensen met een depressie en hun naasten (www.depressievereniging.nl). De vereniging heeft momenteel 30 lotgenotengroepen in heel Nederland. En er gaan er nog heel wat bijkomen. Grote kans dus dat er eentje bij jou in de buurt is of gaat komen!

  Een lotgenotengroep bestaat uit acht personen die één keer in de maand bij elkaar komen om met elkaar te praten. Onder begeleiding van twee ervaringsdeskundigen worden ervaringen gedeeld en tips uitgewisseld. Zo’n groep biedt geen therapie, maar het is héél fijn om over je depressieve klachten te praten met mensen die dezelfde soort problemen hebben. Of misschien wil je alleen luisteren. Dat mag natuurlijk ook.

  Elke keer als ikzelf met iemand praat die ook een depressie heeft of heeft gehad, herkennen we zóveel in elkaar. En dat is enorm prettig. Na járenlang alleen met mijn problemen getobt te hebben en gedachten als “Ik ben de enige die dit heeft…niemand snapt mij…”, is het een opluchting om te horen dat anderen hetzelfde hebben of hadden. Soms kunnen we zelfs enorm lachen om de dingen die we ‘anders dan anderen’ doen of denken.

  Lotgenotencontact draait vooral om het herkennen en erkennen van elkaars klachten en die van jezelf. Dat werkt relativerend en biedt steun. Je weet dat je niet de enige bent. En je hoort hoe anderen met hun problemen omgaan en wat voor hen wel of niet werkt. Het is anders dan met je vrienden of familie praten omdat zij niet altijd écht begrijpen hoe je je voelt. En met (goedbedoelde!) adviezen van directe naasten kunnen mensen met een depressie soms niet zoveel. Als lotgenoten begrijp je elkaar beter. En nadat je over je problemen gepraat hebt zit je niet met ze aan de eettafel of op een feestje. Veel mensen kunnen daardoor vrijer praten.

  Deelnemen aan een groep is kosteloos. Je betaald alleen je eigen kop koffie of thee. Kijk maar eens op de site van de vereniging voor een groep in jouw buurt. Ik raad het je aan!

  Linda.

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten