Blogbericht

 • ‘’Ik wil wat vertellen.’’

  7 december 2015
  door

  Stel, je wilt iemand over je depressieve gevoelens vertellen. En je ziet er tegenop. Begrijpelijk. Je bent immers kwetsbaar en misschien krijg je een reactie waar jij je niet fijn bij voelt. Eveneens heb je kans dat je gesprekspartner naar je luistert, iemand kent (of is!) die het ook heeft, iets aardigs zegt, je wilt helpen… Erover praten leer je door te oefenen. En dat kan alleen ‘in het echt’. Deze tips kunnen je helpen de stap te nemen.

  1. Heb geen verwachting van de reactie

  Je hoopt dat je gesprekspartner je serieus neemt en iets zegt waardoor jij je meer op je gemak voelt. Verwácht het echter niet. De reactie van de ander kun je immers niet voorspellen. Dat is een onzekerheid; de reden waarom ik het vorige week over onzekerheidstolerantie had. Probeer te aanvaarden dat je niet weet hoe het gesprek zal verlopen.

  1. Stel jezelf een doel

  Wat kan je ook alweer helpen om onzekerheid te verdragen? Het hebben van een realistisch doel + plan, dat dicht bij jezelf ligt. Stel dus een doel waarvan je gelooft dat het haalbaar is. Misschien ‘alleen maar’: ‘‘Ik ga ….. vertellen dat ik verdrietig ben.’’ En bedenk hoe je het zou willen zeggen. Dat is je plan. Als dat lukt, hoe prettig of onprettig het gesprek verder ook verloopt…die stap heb je dan gezet. Je hebt het uitgesproken! Succes-ervaring! Schouderklop!

  1. Probeer duidelijk te zijn

  Stel, je wilt het een vriend vertellen. Hoe begin je nou? Ten eerste, het is handig als hij zich kan instellen op een serieus onderwerp. Want als jij tijdens een potje kaarten ineens iets over je somberheid zegt kan dat voor verwarring bij hem zorgen. Maak dus duidelijk dat je ‘een onderwerp’ begint, met bijvoorbeeld; ‘Hee, er zit me iets dwars,’ of ‘Nou, ik wil iets vertellen.’ Ten tweede, wanneer je erbij zegt dat je het lastig vindt om te vertellen, begrijpt je vriend eerder dat jij je kwetsbaar opstelt en zal waarschijnlijk zijn best doen om naar je te luisteren.

  En wat nou als een gesprek onprettig verloopt? Is dat dan jouw fout? Nee! Van je gesprekspartner? Nee hoor, ook niet. Praten over problemen is nu eenmaal niet makkelijk. Veel mensen weten gewoon niet ‘hoe’. Gelukkig valt het te leren! Wil jij het leren? Vraag je dan na een onprettig gesprek eens af;

  Wát je onprettig aan het gesprek vond.

  Wat daarvan de oorzaak kon zijn.

  Hoe je het de volgende keer zou willen proberen.

  Stel zonodig je doel en/of plan bij. En probeer het nog eens. Gun jezelf een tweede, derde…zoveel-maar-nodigste keer, totdat je iemand vindt waarmee je er fijn over kunt praten.

  De volgende keer leg ik uit hoe je tijdens een gesprek kunt ‘hardop denken’ en hoe dat kan helpen een gesprek prettig te laten verlopen.

  Linda.

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten