Hulp

 • Over zelfdoding

  Meestal vormt een complex van factoren aanleiding tot zelfdoding:

  • Ingrijpende gebeurtenissen zoals verlies van een dierbare, seksueel misbruik of mishandeling, verlies van werk of status;
  • Eenzaamheid, chronische of ongeneeslijke ziekte en pijn, waardoor je het gevoel hebt dat het leven je niets meer te bieden heeft;
  • Psychische of psychiatrische aandoeningen zoals depressie, angst, schizofrenie, psychose, persoonlijkheidsstoornissen en verslaving;
  • Kwetsbaarheid, faalangst, schaamtegevoelens;
  • Impulsief of ongeremd gedrag of moeilijk om kunnen gaan met tegenslag en teleurstelling;
  • In de puberteit maken veel pubers deprimerende periodes mee en kunnen door onervarenheid in de omgang met problemen denken dat het nooit meer goed gaat komen;
  • Eerdere suïcidepogingen van de persoon zelf of van iemand uit zijn omgeving.

  (Bron: Stichting Korrelatie)

  Bovengenoemde punten kunnen waarschijnlijk nog met legio andere factoren worden aangevuld. Helaas is voor de omgeving lang niet altijd duidelijk dat symptomen die zo typerend zijn voor mensen met een depressie of met depressieve gevoelens zoals bijvoorbeeld veel slapen, teruggetrokken gedrag etc. gemakkelijk waar te nemen zijn.
  Ook mensen die volledig normaal lijken te functioneren kunnen zich van binnen tóch zo voelen, iets wat ze soms zelf ook niet kunnen begrijpen of verklaren. Dit kan lijden tot shockerende ontwikkelingen waarbij iemand waar je het totaal niet van zou verwachten je kan confronteren met het onomkeerbare besluit om zijn of haar leven te beëindigen.

 • Zoek hulp

  Herken jij jezelf of iemand anders in de klachten van depressie of heb jij last van zelfmoordgedachten? Je bent niet alleen! Ook als je jezelf of anderen juist niet herkend in het bovenstaande vraagt ‘To my loved ones’ je aandacht. Met je familie of vrienden in gesprek gaan over deze onderwerpen is nooit een slecht idee. Een simpele vraag als ‘Hoe gaat het nou écht met je?, kan al een groot verschil maken.

  Naast het feit dat je elkaar een heel stuk kan helpen is er in Nederland ook een breed aanbod aan professionele hulp beschikbaar die je hiermee op weg kan helpen.
  En alhoewel wij graag berichten ontvangen van mensen die simpelweg hun verhaal kwijt willen, “To my loved ones” is géén professioneel hulpverlener en verwijst je voor hulp graag door naar de volgende instanties:

  Stichting 113Online

  Het begint bij MIND

  Sensoor

  Depressie vereniging

  Stichting Korrelatie

  Je kunt natuurlijk ook naar je eigen huisarts gaan.

  N.B. Vind je dat we een non profit organisatie vergeten zijn? Laat het ons weten!

 • 113.nl

  Het is vaak niet eenvoudig om iemand te vertellen over je zelfmoordgedachten of -gevoelens. Misschien ben je bang dat iemand direct een oordeel over je heeft, dat iemand heel erg schrikt, of net doet alsof het allemaal niet zo erg is. Bij 113Online kun je terecht voor een open gesprek waarbij je serieus genomen wordt en vrijuit kunt praten over wat je bezig houdt. Bij 113Online werken zowel vrijwilligers als professionele hulpverleners.

 • Naar de website ➜


 • Naar de website

 • Sensoor

  Dag en nacht een anoniem luisterend oor
  Wil je praten over verdriet, zorgen of problemen? Om je verhaal kwijt te kunnen, samen oplossingen voor een probleem te bedenken of alleen maar vanwege het contact. Een goed gesprek lucht enorm op. Ieder mens heeft dit wel eens nodig. Maar misschien is het moeilijk om een luisterend oor te vinden bij iemand uit je omgeving. Of je zoekt een klankbord bij iemand die jou niet persoonlijk kent. Lees meer

  Bel, chat of mail
  Als je belt, chat of mailt krijg je contact met iemand die echt naar je luistert, met je meedenkt en je eventueel kan doorverwijzen naar andere instanties. Jouw verhaal staat centraal. De vrijwilligers worden goed opgeleid voor dit werk. Ze vinden het fijn om in een persoonlijk gesprek iets voor jou te betekenen. De telefonische luisterlijn is 24/7 bereikbaar. Chatten kan op alle dagen van de week ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds een aantal uur. Mailen kan via het beveiligd e-mailsysteem.
  Bel: 0900-0767 (5 ct. p/m). 
Chat of mail: www.sensoor.nl
  Sensoor
  Sensoor is al meer dan 55 jaar de grootste organisatie in Nederland die anonieme hulp op afstand biedt. Vanuit 26 vestigingen door het hele land voeren zo’n 900 vrijwilligers dag en nacht jaarlijks 250.000 anonieme gesprekken. Deze vrijwilligers worden opgeleid en begeleid door beroepskrachten. Sensoor wordt gefinancierd door de gemeenten en ontvangt daarnaast donaties.

 • Naar de website ➜


 • Naar de website

 • Depressie vereniging

  Mensen met een depressie hebben baat bij omgang met mensen die vergelijkbare klachten hebben. Het delen van je klachten, de moeite die het kost en ook de hoop op herstel die je hebt, kan de kwaliteit van je leven vergroten. Een gesprek met lotgenoten, die soms maar een half woord nodig hebben om je te begrijpen, is vaak een rustpauze in de waan van alledag, waar nog steeds veel onbekend is over de gevolgen van een depressie. De Depressie Vereniging speelt hierop in, door een netwerk aan te bieden van lotgenotengroepen.

 • Naar de website ➜


 • Naar de website

 • Het begint bij MIND

  Ruim 40 procent van de Nederlanders heeft ooit psychische klachten gehad. MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Dit doen we door informatie te bieden, onderzoek te doen, projecten uit te voeren en actie te voeren. Samen met cliënten- en familieorganisaties, maatschappelijke organisaties, onderzoekers, ambassadeurs en donateurs. MIND is een initiatief van Fonds Psychische Gezondheid/Korrelatie en het Landelijk Platform GGz.

 • Naar de website ➜


 • Naar de website