Blogbericht

 • Gevoelens van onveiligheid 1

  1 februari 2016
  door

  Als je aanleg hebt voor het ontwikkelen van depressie, zijn gevoelens van onveiligheid de gevoelens die het daadwerkelijk ontstaan van een depressie in gang zetten. Elk mens heeft in zekere mate een gevoel van veiligheid nodig om goed te kunnen functioneren, om zich prettig door het leven te durven en kunnen bewegen. We onderscheiden daarbij fysieke veiligheid en emotionele veiligheid.

  Wanneer we gevoelens van onveiligheid ervaren, gaan onze hersenen automatisch op zoek naar mogelijkheden om (opnieuw) een gevoel van veiligheid tot stand te brengen. We hebben namelijk de oerdrift om te overleven, en in een veilige situatie is de kans op overleven het grootst. Daarom beschikken onze hersenen over allerlei strategieën om ons, wanneer nodig, in veiligheid te brengen. Bijvoorbeeld, als je op een plek bent waar een vechtpartij uitbreekt, geven je hersenen jou het seintje dat je daar onveilig bent en dus weg moet wezen. Je zoekt dan een plek op waar je niet door een rondzwaaiende vuist geraakt kan worden. Dit is een voorbeeld van jezelf fysiek in veiligheid brengen. Jezelf emotioneel in veiligheid brengen werkt volgens hetzelfde principe.

  Maar wat is emotionele veiligheid? Hoe voelt dat? En wat heb je nodig om je emotioneel veilig te voelen? In grote lijnen het volgende:

  1. Je geaccepteerd voelen, door jezelf en je omgeving. Je gelooft dat je een goed en geliefd persoon bent.
  2. Jijzelf (1) en je omgeving (2) zijn in redelijke mate stabiel;
   1. Je voelt dat je voldoende controle over je emoties hebt. Je vertrouwt erop dat daar geen plotselinge veranderingen of uitspattingen in zullen optreden, waardoor je de grip op je emoties kunt verliezen.
   2. Je vertrouwt erop dat er geen onverwachte gebeurtenissen in je directe omgeving zullen plaatsvinden die de omgeving, en daarmee jouw leven, plotseling ingrijpend kunnen veranderen.

  Dus, om je emotioneel veilig te voelen moeten jijzelf en je omgeving jou accepteren zoals je bent, én in redelijke mate voorspelbaar zijn.

  Maar heb je weleens iemand horen zeggen dat hij of zij zich emotioneel veilig of onveilig voelt? Ik denk het niet. Wanneer de voorwaarden om je emotioneel veilig te voelen (tijdelijk) onvoldoende aanwezig zijn, voelen we ons; zenuwachtig, gestresst, onzeker, twijfelend, schuldig, ongeliefd, verdrietig…of… Herkenbare emoties, nietwaar? Aan deze emoties liggen gevoelens van emotionele onveiligheid ten grondslag.

  En dan gaan je hersenen dus heel hard proberen jou weer een veilig gevoel te geven. En als jij gevoelig voor depressie bent zullen ze ‘de oplossing’ éérder in die hoek zoeken, dan bij iemand die daar niet gevoelig voor is. Want zoals ik in mijn vorige blogbericht vertelde biedt depressie, hoe vreemd het ook klinkt, een ‘surrogaat veiligheid’.

  De volgende keer vertel ik welke persoons- en omgevingsfactoren emotioneel onveilige gevoelens uitlokken. Tot dan!

  Linda.

   

   

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten