Blogbericht

 • Een goede reactie

  22 december 2015
  door

  Deze week richt ik mij tot degene die te horen krijgt van, ik neem als voorbeeld een vriendin, dat ze niet lekker in haar vel zit, verdrietig of ongelukkig is. Tjee…wat zeg je als iemand zoiets persoonlijks vertelt? Wat is een goede reactie? Er is geen standaard recept voor. Wel kan ik je een paar tips te geven.

  Interesse tonen
  Wat je vriendin vooral nodig heeft, is iemand bij wie ze haar verhaal kwijt kan. Schrik je van haar verhaal? Dat mag je best zeggen. Eerlijk zeggen wat je denkt is zelfs heel goed (lees hierover mijn blogbericht ‘hardop denken’). Je vriendin is immers eerlijk tegen jou en het is fijn als jij dat ook bent tegen haar.

  Wees gerust…je hoeft géén psycholoog of reddende engel te zijn! Door interesse te tonen bied je al veel steun. Dat doe je door te luisteren en vragen te stellen. Met eenvoudige vragen als, bijvoorbeeld; ‘‘Goh, hoelang heb je dit al?’’, ‘‘Heb je dit vaak?’’, of ‘’Ben ik de eerste aan wie je dit vertelt?’’ laat je al merken dat je luistert en haar probeert te begrijpen. Als ervaringsdeskundige weet ik hoe prettig dit is. Je voelt je gelijk wat minder alleen met je ellende. Alleen al door met iemand te praten die interesse toont.

  Terughoudend zijn met advies
  We zijn vaak geneigd met advies of een oplossing te komen, als iemand een probleem heeft. Maar een oplossing die voor de ene werkt, hoeft niet voor de ander te werken, of werkt zelfs averechts. Daarbij, en nu praat ik weer als ervaringsdeskundige, voelt advies krijgen ook een beetje als kritiek. Ik dacht dan bij mezelf; ‘‘Dus zoals ik nu doe is verkeerd.’’ Niet best voor het zelfbeeld, dat bij mensen met psychische problemen vaak al negatief is. En ook; vaak hebben mensen met een psychisch probleem zelf al veel geprobeerd om het probleem op te lossen, zonder het gewenste resultaat. Het vertrouwen dat een advies zal helpen kan klein zijn.

  Maar uiteraard kun je je vriendin bijstaan. Het beste is om haar zelf te vragen hoe je dat zou kunnen doen. Heeft ze daar een idee over? Wat zou ze graag willen? Natuurlijk mag je ideeën aandragen. Echter, laat haar kiezen wat jij/jullie gaan doen.

  Complimenten en extra aandacht
  ‘‘Dapper dat je dit vertelt’’, ‘’Wat goed dat je ‘dit-of-dat’ voor elkaar gekregen hebt.’’ Complimenten krijgen is fijn. Voor iedereen, maar zeker voor mensen die in de put zitten. Een blijk van waardering…mij beurde het in elk geval altijd even op. Vraag je vriendin ook eens wat vaker hoe het met haar gaat. Door bijvoorbeeld een appje te sturen met ‘Hee, hoe is het vandaag met je?’ laat je haar weten dat je aan haar denkt. Ook hierdoor voelt ze zich al minder alleen met haar probleem.

  Dus…de bottom line; toon interesse en geef aandacht. Je hoeft het probleem níét voor haar op te lossen.

  Vind je het moeilijk om die aandacht te geven, die interesse te tonen? Misschien heb je al veel aan je hoofd, of kun je het om andere redenen niet opbrengen? Dat kan. Jammer voor haar, maar jij hebt het recht te beslissen of je wel of niet iets met haar verhaal doet. Wil of kun je er niks mee? Vertel dat haar. Dan weet ze waar ze aan toe is. Zoals ik al zei; zij is eerlijk tegen jou en het is fijn als jij dat ook bent.

  Linda.

   

   

   

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten