Blogbericht

 • Depressief? Advies no.2

  23 november 2015
  door

  Ik herinner je eerst even aan mijn advies no.1: stop met boos zijn op jezelf! Jezelf vanalles kwalijk nemen geeft alleen maar méér spanning en drukt je verder de negatieve piraal in, weet je nog? Deze week geef ik het volgende advies: praat over je depressie.

  Mensen verbergen hun depressieve gevoelens vaak lang. Meestal omdat ze denken dat het tekenen van zwakte zijn, dat ze het zélf op moeten lossen of dat het wel overgaat. Of omdat ze denken dat niemand ze kan helpen, zich schamen… Ze doen hun best om te doen alsof ze een ‘normaal’ leven lijden. Ze kunnen wel oprecht vrolijk zijn, maar heel vaak doen ze alsof. Héél vermoeiend.

  Praten over je depressie betekent dat je je probleem erkent. Dat maakt de stap naar praten erover ook zo moeilijk. Maar door erover te praten accepteer je in feite dat het, in elk geval deze periode in je leven, bij je hoort. Zo wordt je depressie in plaats van iets waartégen je vecht, iets waarméé je leeft. Het is geen tegenstander meer waartegen jij je afzet, maar iets in jezelf waarmee je kunt leren omgaan. En dat biedt perspectief! Dat geeft een stukje rust.

  Wanneer je je probleem deelt ben je ook niet meer alleen met ‘je geheim’. Ook dát geeft een beetje rust, want je hoeft niet altijd meer te doen alsof. Toen ik het mijn vriendinnen had verteld hoefde ik tegenover hen geen toneel meer te spelen. Daardoor was ik minder gespannen als we samen waren. En dat alleen al gaf me een beter gevoel.

  Ik kreeg gelukkig veel begrip uit mijn omgeving. Mensen die altijd al vonden dat ik ‘anders was’ konden mijn doen en laten nu beter begrijpen. Ervóór kreeg ik nogal eens kritische vragen en opmerkingen over mijn gedrag, wat extra onzekerheid en spanning bij mij opwekte. Toen ik een verklaring voor de ‘hiaten’ in mijn gedrag kon geven kreeg ik steun! Er werd vaker en oprechter gevraagd hoe het met me ging en…ik kon eerlijk antwoord geven! Als ik iets ‘goeds’ had gedaan kreeg ik felicitaties en complimentjes. En hé, een felicitatie of compliment krijgen is een succes-ervaring ☺. Broodnodig voor het herstel van depressie.

  Zie je er tegenop om over je depressieve gevoelens te praten? Volgende week geef ik een aantal tips voor het bespreekbaar maken van je probleem.

  Linda.

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten