Blogbericht

 • Depressie is een ziekte…of?

  8 januari 2016
  door

  Depressie is een ziekte. Of zijn we als samenleving tegelijkertijd ook nog niet zo ver ontwikkeld om depressie te aanvaarden als een gezonde levensfase? Hoe komt dat dan?

  Opvoeding is in de wereld zoals ik die ken vanaf het ontstaan van een nieuw leven gericht op ontwikkelen, vooruit willen, oplossen, kunnen begrijpen, zelfstandig willen zijn, (aan)passen in de maatschappij met wetten en regels, mee gaan met de stroom, je verbonden voelen, presteren. Dat zijn de eenheden waarlangs we leven.

  Stel dat je daar even los van wilt of moét zijn omdat je lijf en hoofd andere behoeftes aangeven, dan krijg je opeens te dealen met voor jou totaal vreemde valuta als “stil staan” of, erger nog: “terug gaan in niveau”. Oei!

  Hoe haal je die vaart er nou uit? Hoe leren wij onszelf om prikkels terug te brengen in plaats van alleen maar verder op te voeren? Hoe leren we nou om iets even te laten voor wat het is, los van waarde, los van oordeel? Hoe trainen we onszelf om eens een keer niet de behoefte te voelen om iets koste wat kost te willen begrijpen? Iets stuk te redeneren waardoor de grip waarnaar je in jezelf op zoek was verder weg lijkt dan ooit? “Ik bèn toch gelukkig? Ik hèb toch alles? En toch voel ik me zo rot?!”

  Volgens mij wordt het tijd voor een nieuw lesprogramma.

  Liefs,
  Irma

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten