Blogbericht

 • De wilskracht mythe

  2 november 2015
  door

  Ik kom uit een liefdevol gezin, heb altijd fijne vrienden gehad en heb me nooit in een extreem bedreigende situatie bevonden. Toch was ik als kind al angstig en zwaarmoedig. En andersom; ik ken mensen die opgegroeiden met een geweldadige vader, een alcoholistische moeder of die een ernstig ongeluk overleefden, en nooit een depressie hebben ontwikkeld.

  Het feit dat er lang niet altijd een duidelijke oorzaak van een depressie aan te wijzen is, maakt het moeilijk om een depressie te begrijpen. Voor jezelf, maar ook voor mensen uit je omgeving; ‘’Heb je een goede jeugd gehad? Niks traumatisch meegemaakt? Misschien ook een goede baan? Of een liefdevolle relatie? Ja? Nou…wat is er dan??’’

  Men wil nogal eens denken dat een depressief persoon zich er met een beetje wilskracht wel overheen kan zetten. Zeker als er geen ‘logische verklaring’ voor is, zoals een nare jeugd of een traumatisch voorval. Vaak wordt gedacht (en gezegd!) dat je met positief denken en motivatie er wel uit kan komen. Dat denkt iemand met een depressie vaak zelf ook. Maar na voor de zóveelste keer alle mogelijke positieve gedachten en motivatie bij elkaar geraapt en ingezet te hebben…zit deze nog steeds met depressieve gevoelens. En ze verergeren nog omdat diegene, naast alles waar hij of zij al onzeker over was, óók nog aan de eigen wilskracht gaat twijfelen.

  Luister, een depressie overwin je niet met wilskracht alleen! Zo wel, dan was niemand meer depressief, toch? Bekijk het eens zo; als je kiespijn hebt ga je naar de tandarts. Met wilskracht verdwijnt die rotte kies immers niet. Als je diabetes hebt ga je naar een arts, want die weet wat je kunt doen om de klachten onder controle te houden. En als je een depressie hebt…kom je daar met genoeg goede wil wel vanaf? Nee. Dan ga je naar een psycholoog.

  De stap zetten naar hulp getuigd van motivatie om aan je probleem te werken. Je wilt een beter leven. Dat is een positieve gedachte. Wilskracht heb je. Nu nog iemand die je helpt.

  Linda.

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten