Blogbericht

 • De succes-ervaring

  8 november 2015
  door

  Succes-ervaringen zijn essentieel voor het herstel van een depressie. Enkel door succes-ervaringen kan een negatief zelfbeeld weer positief worden en de neerwaartse tendens worden doorbroken.

  Een succes-ervaring is een prestatie die je levert waarvan je denkt, hé, dat is gelukt! Voor iemand met een depressie kan ‘een prestatie leveren’ heel eng klinken. Het betekent namelijk dat er een doel is dat je moet halen. Haal je het niet? Dan heb je de prestatie níet geleverd en heb je er weer een deuk in je zelfbeeld bij…

  Realistische verwachtingen
  Uitermate belangrijk is dus het hebben van realistische verwachtingen. Zodat de kans dat iets lukt groot is, en de kans op falen minimaal. Hoe weet je of een verwachting realistisch is? Mijn psycholoog gebruikte hiervoor de ‘theorie van het kleinst mogelijk haalbare’. Een voorbeeld:

  Ik moest een mail versturen met een lastige mededeling. De ontvanger zou het bericht vervelend kunnen vinden en daar was ik gespannen over. Ik bleef het voor me uit schuiven, wat ik mezelf kwalijk nam. Daardoor werd de spanning alleen maar erger. Mijn psycholoog vroeg me de activiteit in zo klein mogelijke stukjes te verdelen. Nét zo klein totdat ik dacht; dát lukt me wel. Had ik niet de moed of energie om het direct uit te voeren? Dan moest ik het in nóg kleinere stukjes verdelen. Desnoods nam ik er de hele week voor! Zo zou ik de eerste dag het emailadres kunnen opzoeken, de tweede dag de aanhef typen, de derde dag de eerste zin… En na elk ieniemienie stapje kon ik zeggen…’’Gelukt!’’ Uiteindelijk was de mail verstuurd. Wat een opluchting…

  Zo leerde ik alle kleine en grote opgaven hanteren. Klinkt simpel, hè? Maar om deze methode toe te passen heb je heel veel moed nodig! Waarom? Je moet namelijk accepteren dat je de verwachting van jezelf zo láág mogelijk legt. En dat zijn ‘we’ niet gewend, in onze maatschappij waarin iedereen beter, hoger en sneller dient te willen. In dit geval hanteer ik het motto; je bent de maatschappij NIET! Jij bent jij, en jouw gezondheid is gebaat bij een andere manier van denken.

  Ja, het inzicht dat je het nodig hebt om de lat laag te leggen, is confronterend. Maar door dat te accepteren zet je een belangrijke stap naar genezing. Kleine stapjes nemen… En hoe pietepeuterig het stapje ook lijkt…kijk om, en zeg; ‘’Zo, die heb ik gezet!’’

  Linda.

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten