Blogbericht

 • De neerwaartse spiraal

  11 oktober 2015
  door

  Het Latijnse ‘deprimere’ betekent omlaag drukken. Dat is wat een depressie doet. Het drukt je een neerwaarste spiraal in. Ik zal het globale verloop beschrijven.

  Het begin van de afdaling
  Een depressie kan beginnen naar aanleiding van een trauma, maar ook met een ‘normale’ tegenslag; een ruzie of afwijzing, een tegenvallend schoolresultaat… De één ervaart tegenslag vooral als iets waarvan je kunt leren, de ander ervaart het meer als persoonlijk falen; ‘’Ik heb het verkeerd gedaan,’’ of ‘’Ik kan het niet.’’ Als je het als persoonlijk falen ervaart, loop je het risico een depressie te ontwikkelen. Je interpreteert elke tegenslag als teken van je tekortkomingen en raakt steeds meer overtuigd van je minderwaardigheid. De afdaling is ingezet. Elke tegenslag drukt je een stukje verder omlaag; ‘’Zie je wel, ik ben niet goed genoeg.’’

  Halverwege
  Ik vertelde reeds dat die overtuiging kan leiden tot het vermijden van situaties waarin je wederom met je ‘tekortkomingen’ geconfronteerd kunt worden. Zo wordt de kans op wéér een faalervaring kleiner. Maar…de kans op een succes-ervaring óók! En succes-ervaringen, hoe klein dan ook, zijn de bouwstenen van een positief zelfbeeld. Essentieel voor de genezing van depressie.

  Maar als je in het vermijdingsstadium van een depressie zit, is je geloof in een succes-ervaring reeds vrijwel nihil. Je hebt immers al zóveel geprobeerd en er is al zóveel ‘mislukt’. Je gaat kansen uit de weg. Dag mogelijke succes-ervaringen. Dag kans op genezing. Nou, nu zit je pakweg halverwege de neerwaartse spiraal.

  De bodem
  Hoe ik de bodem bereikte? Ik beperkte mijzelf steeds meer in mijn activiteiten. En ja, ik had minder faalervaringen. Maar het faalgevoel werd juist steeds sterker! Want…ik bleef achter. Bij ‘die mensen die een baan hadden, een doel, plannen maakten…’’ Ik wist niet meer hoe dat moest, ik durfde het niet meer. Die intense onzekerheid leidde tot angstaanvallen, wat tot nog meer spanning en vermijdingsgedrag leidde…en uiteindelijk resulteerde in een burn-out. BAM!…Hallo bodem!

  Zo, en hier blijven we héél even zitten. Want volgende week gaan we in de hersenen kijken wat iemand nou gevoelig maakt voor depressie. Je zult leren dat het voor een groot deel een kwestie van ‘bad luck’ is. Een interessant lesje neuropsychologie!

  Linda.

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten