Blogbericht

 • Aan motivatie geen gebrek!

  23 september 2015
  door

  Ja, ik lag veel op bed. Nee, ik had geen baan. Nooit lang in elk geval. In acht jaar tijd had ik er vier gehad. Het gemiddeld aantal maanden dat ik een baan wist te behouden: 6,5. Oeps.

  Tijd had ik wel. Ik had immers een schoolgaand kind. Ik studeerde aan de LOI hogeschool, maar dat kun je ook ’s avonds doen, hè? Mijn partner werkte zich drie slagen in de rondte om ons gezinnetje te onderhouden, en ik…‘deed niks’. Huh? ‘’Linda kan toch ook gewoon gaan werken??’’

  Niet werken wordt vaak geïnterpreteerd als  ‘luiheid’ of ‘gebrek aan motivatie’. Ik geloof in beide niet. Mensen zijn ontwikkelingsgerichte wezens die ten alle tijden naar hun beste vermogen handelen. Zogenaamde luiheid is een teken van onvermogen om aan bepaalde verwachtingen te voldoen. En wat motivatie betreft: mensen zijn net zo goed gemotiveerd om iets wel als om iets niet te doen. Aan de beslissing iets wel óf niet te doen, gaat eenzelfde (onbewust) overwegingsproces vooraf.

  Zo zijn mensen met een depressie vaak zeer gemotiveerd iets niet te doen. Ze willen iets vermijden of een patroon doorbreken. En daar hebben ze goede redenen voor. In mijn volgende blog zal ik er een aantal noemen.

  Linda.

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten