Blogbericht

 • Depressief? Advies no. 3

  22 februari 2016
  door

  De afgelopen weken heb ik verteld over persoons- en omgevingskenmerken die gevoelens van emotionele onveiligheid uitlokken. Deze gevoelens kunnen leiden tot grote onzekerheid, angst en moeilijk beheersbare emoties: de ‘ideale voedingsbodem’ voor het ontwikkelen van een depressie.

  Het advies dat ik deze week geef is om jezelf het volgende doel te stellen: het creëren van je eigen safety-zone. Dit is een persoonlijk proces en essentieel voor het voorkómen of herstellen van een depressie.

  Wat bedoel ik met ‘je eigen safety-zone’? Het is een gemoedstoestand waarin je jezelf kunt voorzien van emotionele veiligheid. Een toestand waarin je zélf de voorwaarden voor die veiligheid schept: een positief zelfbeeld en het vertrouwen dat je jezelf bij intense emoties tot rust kunt brengen.

  Als je zo’n safety-zone hebt ben je veel minder afhankelijk van goedkeuring en stabiliteit van je omgeving. En dat is gunstig. Immers, je omgeving en de mensen daarin zullen altijd min of meer onvoorspelbaar zijn, verschillende eisen aan je stellen en je wel of niet nemen zoals je bent. Daar kun je weinig aan veranderen. Wat je wél kunt veranderen is de manier waarop jij met al die dingen omgaat. En hoe meer tevreden jij over jezelf bent en hoe beter jij je emoties in de hand hebt, hoe sterker je in je schoenen staat en beter met (negatieve) invloeden van buitenaf om kunt gaan.

  Zelfacceptatie en zelfsturing dus. Dat zijn de sleutels tot je eigen safety-zone. Maar makkelijk is het niet. We zijn sociale wezens (we leven met andere mensen samen) en hebben nu eenmaal de goedkeuring van anderen nodig. Het is immers erg prettig en gezond om bij een groep te horen. Daarvoor is het vrijwel noodzakelijk om te voldoen aan wat medemensen van je verwachten. Maar, besef je…tot op zekere hoogte! Wanneer wordt die ‘zekere hoogte’ overschreden? Als het zoeken naar goedkeuring en stabiliteit van je omgeving jouw psychische gezondheid in gevaar brengt. Als je er onzeker van wordt, angstig of somber… Dan is het nodig om jezelf af te vragen “Wiens goedkeuring heb ik nu eigenlijk écht nodig? Aan welke eisen, normen en waarden kan en wil ik voldoen? Wat vind ik nou belangrijk? Waar voel ik me goed bij?”

  Het kan heel moeilijk zijn daar achter te komen. Zeker als je al een tijdje onzeker, angstig of somber bent. Dan ben je misschien te verward om je daar een duidelijk beeld van te kunnen vormen. Misschien weet je ook niet meer wat nou je eigen gedachten en ideeën zijn en welke je door de omgeving zijn ‘aangepraat’. Waarschijnlijk is het een kluwe van van-alles-door-elkaar. Schroom niet om je bij het ‘ontwarren’ ervan te laten helpen door een psycholoog. Die kijkt met een frisse blik met je mee naar jouw ‘kluwe’ en kan je helpen bij het ontwikkelen van je zelfvertrouwen en zelfsturing.

  De komende weken zal ik wat theorieën en methoden bespreken die je op een spoor van (zelf)inzicht kunnen brengen!

  Linda.

  «   »

 • Nieuwste berichten

  Alle berichten